Direktlänk till inlägg 12 juni 2010

Xian med Mr Ly

Av Ingrid - 12 juni 2010 03:52

Helgen den 28-30 maj beslöt vi oss för att åka till Mr Ly´s hemstad Xián.  Vi började tidigt på morgonen  med en två timmars flygning. Väl framme i Xián blev vi hämtade av Ly´s kompis som var militärchaufför som tog oss till hotellet som vi skulle bo en natt på. Därefter var den 2 timmars bilkörning till den berömda Terracottaarmén. Armen tillhör ju faktiskt en av de sju underverken och visst var den ett underverk! För 2000 år sedan blev 720 000 människor levande begravda för att denna skatt inte skulle avslöjas. Brrr….. Det var i alla fall en mäktig upplevelse (betänk att det bara är ca 10% som är utgrävt) och vi rekommenderar alla som ska besöka Kina att inte missa detta.

    


Xián tyckte vi var en trevlig stad med en gammal stadskärna ,vackra hus och naturligtvis mycket krimskrams att köpa. Det mesta kretsade kring armén och till och med stadens skyltdockor såg ut som armégubbar.

        


Lördagen åkte vi till det berömda templet i Famén där det fanns benknotor från Buddas kropp. En enorm byggnad. Tyvärr var den väldigt varmt denna dag så vi var väl lite lagom intresserade av att gå där. Därefter åkte vi vidare till den by där Ly var född och fick en fantastisk lunch av hans mamma. Vi hälsade också på alla farbröder och morbrödrar och alla skulle förstås bjuda på te. Till min stora oro för jag ville inte gå på en kinesisk toalett ute på landet! Alla som har varit i Kina förstår vad jag menar. Jag hade tur att klara mig ifrån detta. Vi fick också se grottor som man hade bott i till för 10-15 år sedan och det visade sig att Ly´s mormor och morfar hade bott just i en grotta (faktiskt den på bilden nedan). Uppenbart så var vårt besök i byn en stor happening. Vi trodde vi skulle äta lunch gemensamt med Ly’s släktingar men vi fick sitta ensamma i deras hus och så sprang Ly’s mamma mfl och passade upp på oss och givetvis stod utanför och kollade in oss. Helt plötsligt så fanns det massa bybor ute på gatan också. Känslan från Shanghai Zoo infann sig en aning.

      


Färden gick sedan vidare till Baoji där Ly var uppväxt . Familjen var tvungna att flytta dit eftersom mamma skulle börja jobba i en stridsflygs fabrik. Kinesiska JAS. Där fick vi träffa flera av Ly´s kompisar och de visade sig vara riktigt trevliga människor. Vi åt riktigt god mat på en stor restaurang och det skulle drickas kinesisk brännvin (om ni provsmakat er parfym någon gång så kan ni ana hur den smakar, ingen favorit precis). Kineserna som då inte tål så mycket blev då lite lätt berusade.  

    


Söndag förmiddag åkte vi upp i bergen utanför Baoji. En fin tripp med god utsikt. Tyvärr hade vi inte riktigt tid att utforska mer. Enligt uppgift så fanns det vilda apor här samt om vi åkt en bit till eventuellt kunnat se pandor.

  


Sammantaget är spännande och innehållsrik resa där vår käre Mr Ly hade ordnat allt det praktiska på bästa sätt. Han har haft bekymmer om detta en längre tid för han ville ju verkligen att det skulle bli bra. Hans vänner ställde upp på ett fantastiskt sätt hela tiden. Vi fick också träffa Chin Chin, Ly's dotter som numera bor i Baoji och det var kul (men hon var väldigt ledsen när vi åkte). Vi tror också att vi fått uppleva en hel del utanför turiststråken. Vi kommer att sakna honom och ser inte fram emot att lämna honom snart, det kommer bli tungt.

 
 
Ingen bild

Yvette

13 juni 2010 20:14

Oj, vad ni fått uppleva mycket i Kina! Massor av minnen med er i bagaget hem (och ett och annat smycke ;-)) Hjärtligt välkomna hem!

 
Ingen bild

Kicka

16 juni 2010 15:14

Dit skulle jag oxå vilja åka! Såå spännande!

Vill gratulera Axel på hans namnsdag idag!! Stor kram till er alla och välkomna hem till Sverige på lördag.

Stor kram
Kicka

 
Ingen bild

Åsa

17 juni 2010 06:59

Vad kul för er jag vill också ut och resa roligt med alla korten ni tar Välkomna hem ta med er solen för den skall bara vara till på Lördag köp en extra resväska till den Kram på er

 
Ingen bild

Annica

18 juni 2010 18:21

Vilka upplevelser ni har varit med om. Tack för era härliga berättelser och fantastiska bilder vi har fått ta del av under er tid i Kina.Varmt välkomna hem till lilla Sverige.
Ni är efterlängtade. Kram Annica med familj.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingrid - 2 februari 2011 13:55



Lite film och bilder från min innergård.         

Av Ingrid - 2 februari 2011 12:22

Ja, detta blir nog sista inlägget vad gäller Thorssonsinchina's äventyr i Asien.   Jag är precis hemkommen efter en liten tripp till Vietnam och har nu en dag på mig att packa, fixa det sista på kontoret och försöka "squeesa" ut det sista av Shan...

Av Ingrid - 15 januari 2011 11:31

Hej, Som vanligt så dröjer det lite mellan inläggen. Sorry!   Då är man tillbaka igen efter ett ganska långt uppehåll (tycker iofs inte resten av familjen) i Sverige över jul- och nyårshelgerna. Det var/är en rejäl vinter man fått uppleva i "Sved...

Av Ingrid - 13 december 2010 13:24

Denna tur blir ganska kort i Shanghai (och jag som redan tycker det går för fort). November och första veckan i december har det varit väldigt torrt och skönt väder men from igår så regnar det så där "underbart", rått och neverending - Brrr, int...

Av Ingrid - 22 november 2010 13:00

Tänkte jag skulle chocka med en uppdatering redan nu.   Söndagen blev ganska händelserik kan man säga: Jag blev hämtad av en kollega 06.30 för vidare färd till ett ställe utanför Shanghai, ca 1 timmes bilfärd. Jag hade äran att få hänga med i S...

Ovido - Quiz & Flashcards